Protetika i estetika

Gotovo da ne postoji segment stomatologije koji se obavlja u našoj u ustanovi a da to ujedno nije i estetska stomatološka intervencija.

Zubna protetika je namijenjena svima koji trebaju nadoknaditi jedan ili više zubi ili nisu u potpunosti zadovoljni izgledom postojećih

Svi protetski radovi koji se obavjaju u našoj laboratoriji, rade se po najvišim svjetskim standardima. Koristimo najsofistciraniju tehnologiju.

Bilo da se radi o izradi metalokeramičkim krunicama i mostovima, bilo da se radi o najkvalitetnijem cirkonijumu.

Vrste protestkih radova

Ispod možete saznati više o različitim vrstama radova za koje se možete odlučiti.

Kako bi saznali koja je najbolja opcija za Vas, javite nam se za besplatne konsultacije!

Metalokeramičke krunice i mostovi

Izrada fiksnih protetskih radova počinje preparacijom prirodnih zuba (budućih nosača protetskog rada).

Nakon brušenja zuba,uzima se otisak i izliva model brušenih zuba.

Model potom skeniramo(u 3D skeneru) i prevodimo u digitalni zapis.

Potom se pristupa digitalnom dizajniranju protetske nadokande do postizanja željene estetike i funkcije.

Nakon postizanja željenog dizajna i provjere svih statičkih elemenata bitnih za trajnost buduće protetske nadoknade,pristupa se izradi mašinskoj izradi u CNC mašinama visoke preciznosti.

Metalne konstrukcije se izrađuju CAD CAM tehnologijom iz blokova sinter metala najvišeg kvaliteta Njemačkog proizvođača WHITEPEAKS

Obrađena metalna kostrukcija se potom sinteruje u pećima za sinterizaciju metala uz strogo kontrolisane uslove atmosfere sinterovanja radi sprečavanja neželjene oksidacije metala.

Na sinterovan metal se nanosi najkvalitetnija Vita keramika.

Na taj način se dobija najkvalitetnija moguća metalokeramička konstrukcija koja zadovoljava najviše svjetske standarde kvaliteta i preciznost

Bezmetalna keramika-Kruna Estetike Cirkonijumske ljuspice; Krunice i mostovi

Umjesto metalne konstrukcije u izradi krunica i mostova moguće je koristiti najsavremenije cirkonijumske konstrukcije.

Izrada ove vrste radova također počinje brušenjem prirodnih zuba, otiskivanjem, izradom modela, njegovim skeniranjem i digitalnim skeniranjem.

null

null

null

Kao krajni rezultat dobijaju se trenutno najsavršeni prostetski radovi sofisticirane estetike i biokomatibilnosti.

Transparentnost  cirkona je najbitnija osobina ovog materijala, zahvaljujući kojoj se dobija nejvjernija imitacija prirodnih zuba, a često i mnogo ljepši estetski momenat.

Ovo su samo neki od primjera pozitivnih osobina cirkonijuma izrađenog u našoj laboratoriji.

 

null

 

null
null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

Često postavljena pitanja:

Da li je ugradnja implantata bolna intervencija?

Za razliku od većine oralno-hirurških intervencija,ugradnja implantata je bezbolan proces. Izuzetno je rijetka pojava da pacijenti i nakon ugradnje i prestanka dejstva anestezije,prijavljuju bol ili nelagodu bilo koje vrste.

Od izuzetnog je značaja rashlađivanje operativnog polja(preko kože lica)hladnim oblogama. Time se smanjuje postoperativni otok,umanjuje se mogućnost krvarenja kao i mogućnost naknadne pojave bola. U većini slučajeva dovoljna je jedna tableta analgetika nakon prestanka dejstva anestezije  a nije rijetkost da nema potrebe ni za kakvim medikamentima  koji ublažavaju bol tzv.(pain killerima).

Veoma je značajno naglasiti da se operativno polje i sami šavovi(konci) moraju prati mekanim četkicama za zube,radi bržeg zarastanja i sprečavanje nakupljanja hrane u operativnom polju.

Koje su indikacije za ugradnju implantata?

Implantati se ugrađuju skoro u svim slučajevima gdje ne postoje medicinske kontraindikacije a postoji potreba za nadoknadom jednog ili više zuba. Najčešće se pomoću implantata riješavaju slučajevi totalne bezubosti.

Koje su prednosti i nedostaci implantološke terapije?

Prednost nadoknade zuba dentalnim implantatima je ta što nije potebno „dirati“ okolne zube,u slučaju parcijalne bezubosti kao i izbjegavanje preprotetske pripreme na mekim tkivim kod totalne bezubosti. Implanti pružaju komfor i pacijenti ih uglavnom veoma rado prihvataju i lako se navikavaju. Čak i u slučajevima komplikacija veoma rijetko se javlja bol na mjestu zapaljenja osim ako se ne radi o terminalnom stadijumu gubitka implantata.

Nedostaci implantološke terapije su nemogućnost primjene kod nekih sistemskih oboljenja u organizmu kao i enormni gubitak vilične kosti gdje ugradnja implantata zahtijeva i nadoknadu izgubljene kosti.

Koliki je vijek trajanja ugrađenih implantata?

Veoma je važno naglasiti da nijedna implantološka terapija NE GARANTUJE DOŽIVOTNI USPIJEH. Koristeći zdrav razum lako je zaključiti da ako organizam nije uspio da „zadrži“ vlastite zube u viličnim kostima,da su šanse da zadrži strano tijelo(u ovom slučaju dentalni implant)minimalne,gotovo nemoguće.

Garancija se može odnositi na sam implantat koji je izrađen od legure titanijuma i kao takav je gotovo neuništiv ali garantovati doživotni uspijeh cijelokupne terapije u najmanju ruku je neozbiljno. Uspijeh implantološke terapije se mjeri na osnovu „preživljvanja“ implantata u viličnim kostima na PETOGODIŠNJEM periodu. Uspijeh ove terapije u prvih pet godina je uglavnom preko 95% u zavisnosti od mnogo faktora a koji se odnose na broj ugrađenih implantata,vrstu protetskog rada,održavanja oralne higijene,kvaliteta i kvantiteta preostale kosti itd…

Zbog svega navedenog „garantovanje“ za uspijeh cijelokupne implantološke terapije do 5 godina ima smisla. Svaka garancija koja se odnosi na duži period je samo u domenu nagađanja „uprkos“ statističim podacima na globalnom nivou. Međutim nisu rijetke situacije da implanti „traju“ i preko 10 ili 15 godina uz perfektnu oralnu higijenu i redovne kontrole.

Kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje dentalnih implantata?

Bez besprekornog održavanja oralne higijene,implantološka terapija nema smisla. Loša higijena je faktor broj 1 koji dovodi do gubitka implantata.  Zbog toga je neophodno započeti sa održavanjem perfektne oralne higijene već prvi dan nakon ugradnje implantata.

U održavanju oralne higijene koriste se mehanička i hemijska sredstva. Četkica za zube,zubni konac,interdentalne četkice,water jet aparati,rastvori na bazi chlor hexidina itd…

Detaljne instrukcije daje stomatolg prije i poslije implantološke terapije

Šta je neophodno da bi se započela implantološka terapija?

Prije svakog početka implantološke terapije neophodno je obaviti pregled trenutnog stanja raspoložive kosti,preostalih zuba kao i uvid u opšte stanje pacijenta.

Sledeća dijagnostička metoda je 3D snimak viličnih kostiju(CBCT snimak) pomoću kojeg se dobijaju preciznije informacije o količini preostale kosti i u određenoj mjeri i o njenom kvalitetu.

Najsavremenija metoda analize raspoložive vilične kosti kao i analiza anatomskih struktura 3D CBCT snimak.

Da li su u implantološkoj terapiji neophodne i dodatne hirurške procedure?

Nije rijetka situacija da se prije početka ugradnje implantata mora uraditi dodatna priprema u smislu povećavanja stepena uspijeha implatološke terapije.

Veoma je česta potreba za nadoknadom izgubljene kost vilične nekim od zamjenika kosti tzv.“vještačka kost“. Kao ozbiljna ustanova pratimo najsavremenije trendove u vođenoj regeneraciji kosti tzv.“GBR“,kao i primjenom faktora rasta dobivenih iz krvnih derivata vlastite krvi“ PRF“ (krv pacijenta uzima se neposredno prije same intervencije).

U nekim situacijama neophodno je i vertikalno obezbjeđivanje prostora za postavljanje implantata kao npr.u metodi podizanju poda sinusa tzv.“sinus lift“.

Pozovite nas: +387 (0)66 313 555

E-mail: citydent@ymail.com

Adresa: Milana Tepića 27, Banja Luka

Galerija fotografija: