Šta je parodontologija?

Parodontologija predstavlja granu dentalne medicine koja je zadužena za liječenje potpornih struktura zuba. U ovo spada gingiva, parodontni ligament, cement korijena i alveolarna kost.

Ukoliko se zubi ne čiste redovno nakon jela, na njihovoj se površini stvara plak – sloj minijaturnih ostataka hrane i raznih bakterija.

Upravo te bakterije uzrokuju upalu gingive (desni). Parodontopatija je hronično zapaljenje gingive i ujedno je jedno od najčešćih oboljenja uopšte.

Krvarenje zubnog mesa je jedan od najčešćih pokazatelja da je oboljenje uznapredovalo i da je potrebno liječenje.

Ukoliko se ne pristupi adekvatnom liječenju, upala prodire u dublje strukture parodonta te nastaje parodontitis.

Ovo dovodi do uništavanja bitnih struktura zuba (ligament koji veže zub za kost). Rezulatat toga je slabljenje i rasklimavanje, a potom i gubitak zahvaćenog zuba.

Neredovita i nepravilna oralna higijena te neredovite kontrole kod stomatologa faktori su za razvoj parodontitisa.
Ova oboljenja i infekcije mogu se spriječiti ili usporiti, te je zbog toga parodontološka terapija namijenjena pacijentima u bilo kom životnom dobu.

Redovno i pravilno održavanje oralne higijene, kao i uklanjanje zubnog kamenca prilikom posjeta stomatologu, ključni su za sprječavanje razvoja bolesti te za zaustavljanje napredovanja, u slučaju da je bolest već prisutna.

City Dent će detaljnim pregledom postaviti dijagnozu i pružiti vam adekvatnu terapiju koja će pomoći prilikom regeneracije inficiranog dijela i time zadržati vaš zub.

 

Pozovite nas:

+38766313555

E-mail: citydent@ymail.com

Adresa: Milana Tepića 27, Banja Luka